Så huset brenne: - Traumatisk

2025-07-14 00:10
Tre hus ble totalskadd etter en rekkehusbrann på Mortensrud i Oslo lørdag ettermiddag.

er en del av Aller Media. Aller Media er ansvarlig for dine data på denne nettsiden.

Tre hus ble totalskadd etter en rekkehusbrann på Mortensrud i Oslo lørdag ettermiddag.

En småbarnsfar på Mortensrud i Oslo aner fred og ingen fare, når barna plutselig begynner å rope: «Det brenner!».

Først tror han ikke helt på det, men når han kikker ut vinduet får han bekreftet de små sine mistanker.

Han banker på alle dørene i rekka og ringer brannvesenet. Ti minutter seinere ankommer nødetatene til et overtent rekkehus. 

Brannvesenet bekreftet på det tidspunktet til Dagbladet at det var snakk om en kraftig brann, med høy spredningsfare.

OVERTENT: To boliger ble raskt overtent. Foto: Jonas Been Henriksen / NTB

Over 100 personer i nærområdet ble dermed evakuert og samlet på en plen i nærheten. Noen gråt over huset som brant ned, noen trøstet familiemedlemmer, mens andre var skuelystne blålysturister. 

Gatene ble rakst pepret med ambulanser, brannbiler og politibiler. Brannslanger kom krypende ut av kumlokkene. 

- Det er selvfølgelig traumatisk å se huset sitt brenne opp, sier innsatsleder for ambulansen, Roar Blyverket, til Dagbladet. 

Ambulansen var på stedet med flere utrykningskjøretøy, men behandlet ingen for fysiske skader som følge av brannen. 

- Vi har hatt psykososial oppfølging av de som har fått husene sine brent opp eller blitt evakuerte, forteller han. 

Klokka 19, to timer etter at brannen startet, melder brannvesenet at de fremdeles driver på med slukking, men at de har kontroll og at det ikke er spredningsfare. 

Dagbladet har snakket med en av familiene som mistet hjemmet sitt. De ønsker ikke å stille i intervju, men tar det hele med fatning:

Det at de er såpass pragmatiske er kanskje ikke så rart  – de har nemlig blitt vant til å se huset brenne. 

I 2019 var det en brann i nøyaktig samme rekkehus. Den gang ble to av tre boenheter totalt utbrent. Det bekrefter innsatsleder i politiet, Tore Barstad, på Dagsrevyen lørdag kveld. 

- Kommunen og kriseteam tar hånd om de evakuerte og de som har mistet hjemmene sine, sier han til Dagbladet på stedet. 

Brannvesenet var på stedet med ti brannbiler og over 30 personer. Når Dagbladet snakker med innsatsleder i brannvesenet Henrik Aakre, er de fleste røykdykkerne ferdige for dagen.

Han forteller at det er for tidlig å si noe om årsaken til brannen.

- Vi har ingen formening om hvor brannen startet eller hvorfor den gjorde det, sier han. 

- Det har vært en stor brann, en kraftig brann. Det har brent i tre leiligheter. Vi har heldigvis klart å forhindre at det har spredd seg til andre rekker, sier legger han til.

Aakre ønsker ikke å spekulere i om været kan ha vært en faktor. Det har vært over 30 grader i Oslo lørdag. 

- Været gjør at materialene er tørre, men vi kan ikke si noe mer enn det. 

Deler av disse mannskapene blir på stedet en stund til, for å slukke siste rest av brannen.

- Vi har mannskap som passer på kontinuerlig. Det brenner fortsatt flere steder i den rekka, hvor det har vært brann, sier Aakre i 20-tida. 

SYNLIG: Røyken fra brannen var synlig helt fra Dagbladets kontorer på Hasle. Foto: Trond Markus Gravdal / Dagbladet

- Mens han ligger der med magen mot sola, kan en liten drone treffe ham i navlen, lyder iranernes trussel mot Trump.

TRUES: USAs president Donald Trump, her avbildet på en av sine golfbaner i USA. Iranske tjenestepersoner har truet med å dronebombe ham mens han soler seg. Foto: Anna Wilding / SplashNews.com via NTB

- Donald Trump kan ikke sole seg i Mar-a-Lago lenger, sier Mohammed-Javad Larijani, tidligere rådgiver for Irans øverste leder, i et intervju med iransk statlig TV.

Intervjuet har gått viralt i sosiale medier de siste dagene.

Trusselen om å bombe Trump med «en liten drone» som kan «treffe ham i navlen» har vakt stor oppsikt.

Samtidig hevder et iransk nettsted å ha samlet inn tilsvarende 40 millioner dollar til den som tar livet av USAs president Donald Trump og Israels statsminister Benjamin Netanyahu.  

Bakgrunnen er en fatwa, altså et religiøst dekret, som er ustedt av to iranske toppledere innen presteskapet. Fatwaen er en oppfordring på drap på Trump og Netanyahu.

I et intervju med ytre høyre-kommentatoren Tucker Carlson hevdet Irans president Masoud Pezeshkian at

NEKTER: Irans president Masoud Pezeskian nekter for at det iranske regimet har utløvet en dusør for å drepe Donald Trump. Her under videointervjuet med Tucker Carlson. Foto: Iranian Presidency/ZUMA Press Wire/Shutterstock/NTB

- Dette kommer ikke fra regimet i seg selv, men fra hardlinere i det religiøse establissementet. Det er ikke i seg selv noen absurd sum, når det gjelder Trump og Netanyahu, sier NTNU-forsker Jo Jakobsen.

Det er ikke den første gangen Trump trues fra iransk hold. De siste meldingene sees i sammenheng med hans uttalelser om at Irans øverste

PROFESSOR: Professor i statsvitenskap ved NTNU, Jo Jakobsen. Han forsker blant annet på internasjonal sikkerhet og geopolitikk. Foto: Elin Iversen / NTNU

Samtidig vakte Trump i 2020 krass respons da USA drepte general Qasem Soleimani, leder for

utenlandsstyrkene Quds i den iranske Revolusjonsgarden, på flyplassen i Baghdad

- Siden det har iranerne hele veien hatt gjengjeldelse i bakhodet, poengterer Jakobsen.

Hilmar Mjelde, USA-ekspert og professor ved Høgskulen på Vestlandet, mener den iranske trusselen mot Trump er reell. 

- Trump har vært veldig bekymret for den, også. Iran har agenter i USA som utgjør en trussel mot Trump. De har i hvert fall gjort det før han ble president igjen, sier han.

EKSPERT: Professor ved Høgskulen på Vestlandet, Hilmar Mjelde, forsker på amerikansk politikk, politiske partier og demokrati. Foto: Mauricio Ramirez, Høgskulen på Vestlandet

Mjelde sier samtidig at faren for et attentat mot Trump vil øke etter at han går av som president. Han sammenligner situasjonen med da Irak forsøkte å drepe tidligere president George H. W. Bush i 1993, som hevn for operasjonen Desert Storm. 

- På kort sikt tror jeg et attentat mot de tidligere Trump-rådgiverne John Bolton og Mike Pompeo, er mye mer realistisk. De lever jo med konkrete attentatsplott fra Iran mot seg, sier eksperten.

Jakobsen tror ikke det er noen reell sjanse for at Iran fra offisielt hold kommer til å prøve seg på noe attentat på Trump.

- Det er nok en symbolsk uttalelse, sagt med glimt i øyet, dette med å treffe ham i navlen, påpeker han:

- Dette med å likvidere statsledere er noe man stort sett har sluttet med. Det er vriene saker.

Mjelde sier at han ikke kan tenke seg at regimet i Iran «er så irrasjonelt» at det forsøker å slå til mot Trump igjen så lenge han er president. 

- Det vil garantert ende i Irans egen utslettelse. USA hadde gått til krig mot Iran, slik de gjorde mot Taliban-regimet etter 11. september-terrorangrepet, dersom Iran lyktes med et attentat mot Trump, sier han.

Samtidig mener eksperten at forholdet mellom USA og Iran «ikke kunne vært verre» enn det er nå, etter de siste ukenes hendelser.

- Iran kaller jo USA for «store satan» og Israel for «lille satan». Iran vil gjerne se begge land utslettet, mens USA nøyer seg med å ønske presteskapet i Iran fjernet, sier Mjelde.

- USA er fullt i stand til å få det til å skje, men vil ikke destabilisere Midtøsten enda mer.

Jakobsen tror fatwaen må sees i sammenenheng med truslene fra Trump mot Khamenei, heller enn angrepet Trump iverksatte på Fordow-anlegget, og krigen de siste ukene.

- Dette er ikke noe som er ment til å skje i løpet av noen uker, men langsiktig. 

Jakobsen peker på hvordan både forfatter Salman Rushdie og den norske forleggeren William Nygaard begge ble angrepet flere år etter at de ble ilagt fatwaer fra det iranske prestestyret, etter diktsamlingen «Sataniske vers».

DRAPSORDRE: Romanen «Sataniske vers» utløste en verdensomspennende drapsordre mot forfatteren Salman Rushdie. Foto: Tobias SCHWARZ / AFP / NTB

Forfatter Salman Rushdie og alle som bidro til å spre diktsamlingen fikk proklamert dødsstraff av det iranske prestestyret i 1989.

Flere forleggere og oversettere i en rekke land har blitt angrepet i etterkant. Forlegger Nygaard ble i 1993 truffet av tre skudd fra en revolver ved huset sitt i Oslo. Saken er fremdeles under etterforskning, etter at riksadvokaten har gjenåpnet den to ganger.

Rushdie selv har blitt angrepet flere ganger. I 1989 forsøkte en iraner å drepe Rushdie ved å plante en bombe i hotellet der han bodde i London. Bomba gikk av for tidlig.

I august 2022 ble Rushdie knivstukket av en mann mens han holdt en forelesning i New York. Han rakk å bli stukket i øyet, halsen og magen, og mistet synet på ett øye.

Nettstedet du nå besøker blir i stor del finansiert av annonseinntekter. Basert på din tidligere aktivitet hos oss, vil du få annonser vi tror kan interessere deg.

Aller Media eier nettstedene Dagbladet, Sol, DinSide, KK, Se og Hør